Česnako nauda, receptai

Visa tiesa apie česnakus

Kad česnakai - puiki profilaktikos priemonė nuo peršalimo ligų, žino visi. Tačiau daugelis juos vertina ne tik dėl to - česnakais pagardinti patiekalai išsiskiria ypatingu skoniu ir aromatu. Vienintelė blogybė ta, kad jų užvalgius iš burnos sklindantis kvapas tikrai nebūna malonus... Tačiau vien dėl to atsisakyti šių puikių daržovių tikrai neverta.

Nuo peršalimo ir piktųjų dvasių

Senovės Egipte česnakai buvo būtinas piramides statančių vergų mitybos komponentas. Česnakų į viralus dėdavo visai ne tam, kad jie taptų pikantiškesni ir skanesni. Išmintingieji egiptiečių žyniai neblogai išmanė profilaktines česnakų ypatybes. Vergai, gaudavę česnakinį priedą, rečiau sirgo ir ilgiau gyveno, kartu taupydavo šeimininkų lėšas: juk pirkti česnakus buvo gerokai pigiau negu naujus darbininkus. Beje, egiptiečiai visai nelaikė česnakų tik prasčiokams skirtomis daržovėmis.

Svarbiausius piramidžių „gyventojus"- faraonus reikėdavo laidoti su česnako galvute. Buvo tikima, kad daržovė gali praversti kelionėje į pomirtinį pasaulį.

Viduramžiais česnakai buvo ne mažiau populiarūs. Riteriai, trubadūrai, kilmingos damos ir paprastos valstietės būtinai su savimi nešiodavosi česnako skiltelę, kad apsisaugotų nuo blogos akies ir panašių dalykų. Šiuolaikiniai tyrinėtojai mano, kad prietaras yra susijęs su tuo, jog žmonės turėjo gana miglotą supratimą apie gydomąjį česnakų poveikį. Juk niūriaisiais viduramžiais šventai tikėta, kad visų ligų priežastis - nužiūrėjimas ir velnio pinklės.

Česnakų terapijos pagrindai

Česnakai naudingi pirmiausia todėl, kad juose yra alijino. Būtent jis česnakams suteikia aštrumo ir specifinį kvapą. Pats alijinas organizmui nėra labai naudingas, bet kai tik jūs imate česnaką trinti ar kramtyti, alijinas virsta į aliciną - gamtinį antibiotiką. Alicinas gali įveikti uždegimą, nuslopinti ligas sukeliančių bakterijų dauginimąsi, sustiprinti imunitetą ir apsaugoti nuo virusų bei infekcijų.Tačiau dar kartą priminsime: česnakus būtina kruopščiai sutrinti.

Be priešuždegiminių ypatybių, alicinas gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, todėl česnakų mėgėjus rečiau kamuoja aterosklerozė bei širdies ir kraujagyslių ligos. Česnakai dažnai vartojami ir kaip profilaktinė priemonė nuo hipertonijos. Šios daržovės normalizuoja arterinį kraujospūdį. Vis dėlto jeigu hipertonijos priepuolis jau prasidėjo ir jūs išgėrėte vaistų, neverta griebtis dar ir česnakų terapijos. Vartojami drauge su kai kuriais kraujospūdį mažinančiais vaistais, česnakai gali net pakenkti sveikatai.

Italų mokslininkai nustatė, kad valgant daug česnakų, svogūnų ir kitų jiems giminingų daržovių sumažėja kai kurių tipų piktybinių auglių atsiradimo tikimybė. Deja, pakanka česnakus virti ar kepti vos 45 sekundes, ir šių naudingų ypatybių jie nebetenka.

Mėgstama kultūristų daržovė

Dėl alicino česnakai tapo mėgstamiausiomis kultūristų daržovėmis - ši medžiaga padeda auginti raumenų masę.Tiesa, kad dvigalvių ir trigalvių raumenų apimtis imtų didėti, per dieną reikia suvalgyti ne mažiau kaip keturias česnako skilteles ir nevengti treniruočių. Alicinas gali pagerinti ir smegenų, nervų sistemos veiklą.

Beje, alicinas - toli gražu ne vienintelė naudinga česnakų sudedamoji dalis. Šiose daržovėse daug vitamino A (jo reikia geram regėjimui, odai ir gleivinėms), vitamino PP (gelbsti nuo nemigos ir depresijos), vitamino D (būtinas, kad organizmas įsisavintų kalcį ir fosforą) ir B grupės vitaminų (be jų retėja plaukai, ant odos atsiranda spuogų ir pūlinukų).

Česnakiniai receptai

Dėl savo naudingųjų ypatybių česnako galvutė gali pakeisti visą vaistinėlę.

  • Jeigu sloguojate, pakvėpuokite česnakų antpilo garų. Sugrūskite kelias česnako skilteles, sudėkite į mažą puodelį storu dugnu, užpilkite stikline vandens ir 20 minučių pakaitinkite ant mažos ugnies. Į kiek pravėsusią arbatą įpilkite šaukštelį citrinų sulčių ir išmaišykite. Kvėpuokite, kol antpilas atvės.
  • Peršalus, kosint ir skaudant gerklei padės česnakų nuoviras. Norint jį pasigaminti reikės į emaliuotą puodą įpilti 1/2 stiklinės vandens ir, kai užvirs, suberti ketvirtį šaukštelio stambiai supjaustytų česnakų. Virkite 5 minutes ant mažos ugnies, tada nukaiskite, uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti (45 minutes). Nuovirą nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės karta per dieną.
  • Priemonė nuo nuospaudų: česnako skiltelę supjaustykite plonomis juostelėmis ir pleistru priklijuokite ant nuospaudų. Palaikykite per naktį.

Kuo užkąsti?

Pagrindinė česnakų vertybė ir kartu trūkumas - specifinis kvapas. Česnakais pagardinti patiekalai kvepia gana apetitiškai, tačiau juos valgiusių žmonių kvapas gali atbaidyti ne tik bakterijas ir mikrobus, bet ir visus aplinkinius. Deja, visiškai atsikratyti padariniu, atsiradusių pakramsnojus česnaku, vargu ar pavyks, bet galima juos bent sumažinti. Štai produktai, kuriais įprasta užkąsti česnakus, kad pagerėtų burnos kvapas:

  • citrinos ir kalendros. Manoma, kad jeigu šalia česnakų į patiekalą įdėsime dar ir šių produktų, kvapo nebus;
  • kmynai ir bazilikai. Rytuose šiais prieskoniais Įprasta baigti bet kurį valgį. Teigiama, kad po tokios užkandos niekas netrukdys bučiniams
  • obuoliai ir kavos pupelės sumažina nemalonų kvapą.

Na, o gardindami česnakais patiekalus nepamirškite iš kiekvienos skiltelės išimti šerdelės. Tai pagrindinis kvapo šaltinis.

ČESNAKINIS KALEIDOSKOPAS

  • Graikai česnakus laikė vargšų maistu, todėl į Afroditės šventyklas nebuvo įleidžiami žmonės su česnakų kvapu.
  • Restoranas „Garlic" („Česnakas"), įsikūręs San Franciske, kas mėnesį sunaudoja daugiau kaip toną česnakų. Į desertų meniu yra įtraukti ledai su česnakais, o vynų sąraše yra „Chateau de Garlic". Jų devizas - „Mes pagardiname česnakus maistu!".
  • Daugiausia česnakų suvalgoma Pietryčių Azijoje.
  • Česnakų sultyse yra 20 proc. cukraus, tad česnakai - vienos saldžiausių daržovių, tiesiog mes to nejuntame dėl juose esančių aitrių medžiagų.
  • Vartojant česnakų 10 proc. sumažėja  blogojo cholesterolio kiekis kraujyje.
  • Toronte įstatymai draudžia važiuoti visuomeniniu transportu, jeigu prieš tai buvo valgyta česnakų.

Pikantiškos užkandėlės

Žiedinių kopūstų ir česnakų salotos
Žiedinis kopūstas, 3 skiltelės česnako, šaukštas neaštrių garstyčių, petražolių, šaukštas vyno acto, druskos, pipirų.

Nuvalytą ir žiedynėliais išskirstytą žiedinį kopūstą 10 minučių pavirkite sūdytame vandenyje. -Kpūstas turi būti šiek tiek traškus. Tuo metu, kol jis verda, gerai išmaišykite visas pagardo sudedamąsias dalis. Apvirtus žiedynėlius sudėkite į dubenį, sumaišykite su pagardu ir leiskite 6 valandas pastovėti.

Avokadų ir česnakų užtepas
Avokadas, 100 g sūrio, 1-2 skiltelės česnako, šaukštas majonezo.

Sutarkuokite prinokusį avokadą, bet kokios rūšies kietą sūrį ir česnako skilteles, įberkite druskos, pipirų, įdėkite majonezo. Viską gerai išmaišykite ir tepkite ant duonos. Labai skanus užkandis!

Pomidorų griežinėliai su varškės užtepu
250 g varškės (2 proc. riebumo), 4-5 skiltelės česnakų, krapų, druskos, pipirų, 5-6 pomidorai, 4-5 šaukštai majonezo.

Sutarkuokite česnakus, smulkiai supjaustykite krapus, sudėkite į varškę, pagardinkite majonezu, druska ir pipirais. Išmaišykite iki vientisos masės. Pomidorus supjaustykite maždaug 5-7 mm storio griežinėliais ir ant kiekvieno iš jų uždėkite po arbatinį šaukštelį varškės masės. Šį užtepą galite tepti ir ant duonos. Taip pat galite papuošti plonais žiedeliais supjaustytomis alyvuogėmis.

Burokėlių, česnakų ir kepenėlių mišrainė
300 g vištų kepenėlių, druskos, 2 burokėliai, 2-3 skilteiės česnako, graikinių riešutų, majonezo.

Burokėlius iš anksto išvirkite, stambiai sutarkuokite ir šiek tiek apkepkite. Kepenėles smulkiai supjaustykite ir taip pat apkepkite, tada sumaišykite su burokėliais, įdėkite šiek tiek druskos, susmulkintus česnakus, sukapotus graikinius riešutus ir pagardinkite majonezu.

Pomidorai „pataluose"
4 pomidorai, 150 g fermentinio sūrio, 4 kiaušiniai, 2 skiltelės česnako, 250 g majonezo, druskos, pipirų, petražolių.

Į salotinę dėkite sluoksniais du pusžiedžiais supjaustytus pomidorus (juos būtinai apibarstykite druska ir pipirais), du stambiai sutarkuotus virtus kiaušinius, tuomet užberkite 75 g tarkuoto sūrio, jį apibarstykite smulkiai supjaustyta česnako skiltele, ant viršaus užpilkite majonezo. Taip pat sluoksniuokite minėtus produktus dar kartą. Mišrainę papuoškite supjaustytomis petražolėmis. Leiskite mažiausiai valandą pastovėti šaldytuve.

Morkų salotos su česnakais
400 g morkų, 3 skiltelės česnako, 10 graikinių riešutų, Vi stiklinės grietinės, 1-2 šaukšteliai citrinų sulčių, druskos.

Graikinius riešutus susmulkinkite, morkas stambiai sutarkuokite, suberkite supjaustytus česnakus, pagardinkite druska, įpilkite citrinų sulčių. Viską išmaišykite, paskaninkite grietine.

Pomidorų griežinėliai su česnakiniu užpilu
6 pomidorai, 4 kiaušiniai, šaukštas acto, šaukštas petražolių, šaukštas krapų, 6 skiltelės česnakų, 2 šaukštai vandens, šaukštelis cukraus, druskos.

Virtus kiaušinius ir pomidorus supjaustykite griežinėliais, paskui sudėkite kaip žvynelius: kad vienas griežinėlis gultų ant kito. Juos apliekite česnakiniu užpilu, papuoškite žalumynais. Užpilą gaminkite taip: česnako skilteles sugrūskite su druska, įdėkite cukraus, įpilkite vandens, acto ir viską gerai išmaišykite.

Pomidorų sriuba su česnakais
200 g pomidorų, 400 ml sultinio, 20 g svogūnų, 5 g sviesto, 10 g morkų, 10 g petražolių (šaknų), 5 g cukraus, 3 skiltelės česnako, 40 g ryžių, druskos.

Smulkiai supjaustytus svogūnus kepkite svieste arba augaliniame aliejuje, kol įgis gražų auksinį atspalvį. Šviežius pomidorus supjaustykite ir kartu su apkeptais svogūnais virkite dangčiu uždengtame puode ant mažos ugnies, koi suminkštės. Paskui sudėkite tarkuotas morkas, petražoles, ryžius, supilkite mėsos arba daržovių sultinį, įberkite druskos, cukraus, susmulkintų česnakų ir virkite dar 10-15 minučių (kol išvirs ryžiai). Tirščius pertrinkite per sietelį ir kelis kartus užvirkite, žinoma, stebėdami, kad sriuba neprisviltų.

Spagečiai su pomidorais, bazilikais ir česnakais
350 g spagečių, 250 g mažų pomidoriukų, 3 skiltelės česnako, 15 g šviežių bazilikų, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Makaronus išvirkite taip, kaip nurodyta pakelio instrukcijoje. Kol jie verda, sumaišykite susmulkintus pomidorus, česnakus, bazilikus ir alyvuogių aliejų, pagardinkite druska ir pipirais. Nuo makaronų nupilkite vandenį, juos užpilkite pagamintu padažu, išmaišykite ir iškart patiekite.

Baklažanų ir pomidorų griežinėliai su česnakais
500 g baklažanų, 5-6 skiltelės česnakų, 4-5 pomidorai, augalinio aliejaus, druskos, cukraus, majonezo, šviežių bazilikų.

Baklažanus (geriau tiktų nedideli jauni vaisiai) supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir leiskite maždaug valandą pastovėti, kol išleis sultis. Paskui baklažanus nuplaukite ir apkepkite gerai įkaitintame aliejuje, kol įgis auksinį atspalvį. Tuomet sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apiberkite česnakais, sugrūstais su druska bei bazilikais, ir ant viršaus