Gelsvės

Gelsvės aromatingas prieskonis ir vaistas

Beveik visose Europos šalyse, Azijoje ir Amerikojegelsvės nuo seno auginamos kaip vertingi gydomieji ir prieskoniniai augalai.

GeslvesVaistinės gelsvės - salierinių šeimos daugiamečiai žoliniai augalai, pasiekiantys 125-200 cm aukštį. Mūsų šalyje paplitusios sodybose ir arti sodybų, būna sulaukėjusių, tačiau gana retai. Auginamos daržuose gerai auga ir duoda nemažą šaknų derlių. Vaistinei žaliavai kasami šakniastiebiai su šaknimis antraisiais ar trečiaisiais augimo metais ankstyvą pavasarį ar vėlyvą rudenį. Būtina žinoti, kad prieš žydėjimą šių augalų šaknys tampa nuodingos ir gydymui netinka.

Nuo iškastų šakniastiebių nupurtomos žemės, pašalinami stiebai ir lapai, paskui šakniastiebiai nuplaunami švariame vandenyje, supjaustomi gabalėliais ir suveriami ant virvučių. Jos ištempiamos pastogėje.

Naudingosios ypatybės

Vaistinių gelsvių šaknyse yra eterinio aliejaus, kurio didžiausią dalį sudaro terpe-nai. Visose šių augalų dalyse yra cukraus, lecitino, riebalų, kumarino, krakmolo, sakų, pektinų, rauginių ir mineralinių medžiagų, rūgščių (obuolių, valerijonų) bei vitamino C. Eterinis aliejus suteikia gelsvėms savitą gana malonų kvapą.

Gelsvių šaknų preparatai skatina šlapimo ir tulžies skyrimąsi, gerina žarnyno tonusą, virškinimą, kraujo pritekėjimą į mažojo dubens organus, bendrą savijautą, mažina meteorizmą, dusulį, mėnesinių skausmus, ramina nervų sistemą, lengvina kosulį. Liaudies medicinos žinovai pataria jų vartoti inkstų, širdies, kvėpavimo takų, skrandžio ligoms, vandenligei gydyti bei lytiniam aktyvumui stiprinti.

Šie augalai dažnai vadinami vienais iš vertingiausių prieskonių. Gelsvės populiarios daugelio šalių virtuvėse, tačiau didžiausi jų gerbėjai - Pietų Europos gyventojai. Daug gelsvių šaknų ir eterinio aliejaus sunaudojama kulinarijos, parfumerijos, likerių ir degtinės gamybos pramonėje produktų skoniui ir kvapui pagerinti.

Kaip prieskonių gelsvių naudojama itin saikingai. Susmulkinta šviežia ar džiovinta žolė tinka įvairioms sriuboms, avienos, jautienos kepsniams, paukštienai, žuvims, ryžiams pagardinti. Gelsvių dedama į marinuojamus grybus ir agurkus. Čekijos gurmanai labai vertina gelsvėmis paskanintą sviestą ir marinatą. Virtos gelsvių šaknys valgomos kaip ir kitų daržovių.

Dėmesio! Vaistinių gelsvių preparatų patariama vengti nėščioms moterims ir sergantiesiems ūminiu nefritu. Prieš pradedant gydytis gelsvėmis būtina pasitarti su gydytoju.

Pagalba širdžiai

  • Net neilgai vartotas gelsvių šaknų nuoviras priverčia širdį energingiau, bet ramiau dirbti, sumažina dusulį, pagerina savijautą. Sutrikus širdies ritmui gerkite gelsvių šaknų nuoviro: 30-40 g susmulkintų šaknų užpilkite litru vandens, pavirkite 7-8 minutes ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite 20 minučių šiltoje vietoje nusistovėti, paskui nukoš-kite. Gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną vietoje arbatos.
  • Gelsvių šaknų nuoviras gerina širdies darbą, padeda įveikti patinimus: 20 g susmulkintų džiovintų gelsvių šaknų užpilkite puse litro vandens, pavirkite 7-8 min. ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite 20 min. nusistovėti. Nuovirą išgerkite per dieną - per 4 kartus.

Sergant virškinimo ligomis

  • Šaukštelį susmulkintų gelsvių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoški-te. Norėdami pagerinti skrandžio ir žarnyno veiklą, gerkite šio antpilo po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
  • Jeigu kamuoja skrandžio spazmai ar sutriko virškinimas, pasigaminkite tokio gelsvių antpilo: 10 g džiovintų gelsvių lapų užpilkite puodeliu verdančio vandens, uždenkite ir palikite 5 minutes nusistovėti, paskui nukoš-kite. Ataušusį gėrimą gerkite po valgio.
  • Jei vargina skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, sumaišykite 20 g gelsvių sėklų miltelių, po 5 g susmulkintų kiaulpienių ir vaistinių piliarožių šaknų, užpilkite puse litro degtinės ir įpilkite pusę stiklinės medaus. Mišinį palikite šiltoje vietoje 9 dienas nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo (su vandeniu) po 2 šaukštus ryte ir vakare.

Sergant virškinimo ligomis

  • Gelsvių šaknų nuoviras padeda atsikosėti, gerina žarnyno veiklą ir saugo nuo meteorizmo: šaukštą susmulkintų gelsvių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 7-9 minutes ant mažos ugnies, paskui nukoškite ir palikite atvėsti. Gerkite šio nuoviro po šaukštą 3-4 kartus per dieną.
  • 15 g susmulkintų džiovintų vaistinių gelsvių šaknų užpilkite 4 stiklinėmis vandens, pavirkite 15 minučių ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite 6 valandas nusistovėti, paskui nukoškite. Sergant reumatu, podagra, nervų, skrandžio, žarnyno ir kvėpavimo takų ligomis, varginant kojų patinimams patariama šio nuoviro gerti po šaukštą 3-5 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Šio nuoviro taip pat patariama gerti vyresnio amžiaus ir po sunkių ligų nusilpusiems žmonėms.

Gelsvės grožiui

  • Jeigu pradeda sparčiai slinkti plaukai ar atsiranda pleiskanų, pasiruoškite gelsvių šaknų antpilo: vakare 2 šaukštelius susmulkintų gelsvių šaknų suberkite į termosą, užpilkite stikline verdančio vandens ir palikite per naktį nusistovėti, ryte nukoškite ir atvėsinkite. Antpilą įtrinkite į galvos odą. Po 2-3 valandų plaukus išplaukite vaikišku muilu ar rugine duona (šampūnas netinka). Taip juos stiprinkite 3-4 kartus per savaitę.
  • Gelsvių preparatų kompresais ir pavilgais gydykite žaizdas, opas, pūlinius.
  • Gelsvių šaknų antpilas gydo įtrūkusius lūpų kampučius, randus.
  • Kitos ligos
  • Sergant peršalimo ligomis kosulį palengvina žiupsnelis džiovintų vaistinių gelsvių šaknų miltelių. Jų vartokite 3 kartus per dieną užsigerdami šiltu vandeniu.
  • Gelsvėmis patariama malšinti stresą, žva-linti pavargusį organizmą - įberkite į gaminamus patiekalus po šaukštelį susmulkintos šviežios ar šaldytos gelsvių žalumos. Tokių patiekalų reikėtų valgyti 2 kartus per dieną.
  • Gelsvių eterinio aliejaus vartojama šlapimui varyti sergant lėtiniu inkstų ir šlapimo takų uždegimu.

Prieš žydėjimą gelsvių šaknys tampa nuodingos ir gydymui netinka

Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ