By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

logo

2015 m.

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai beveik kiekvieną savaitę kviečia į koncertus.

2011-05-09 buvome Senosios muzikos ir šokių ansamblio „Banchetto musicale"teatralizuotame  koncerte RUOTA DI FORTŪNA. Tai Vilniaus legenda apie Žygimantą ir Barborą (Choreografė BARBARA SPARTI (Italija), programos scenarijaus autorės JŪRATĖ VIČIENĖ ir BIRUTĖ MAR.

Prieš 460 metų, gegužės 8 d., Lietuvos didžiosios kunigaikštienės ir Lenkijos karalienės Barboros Radvilaitės mirtis nutraukė legendomis apipintą meilės istoriją su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Žygimantu Augustu. Jokia kita valdovų pora Lietuvos istorijoje neturi tokios gilios ir įvairiopos istorinės atminties tradicijos. Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilė vienas kitam žadino amžininkų nuostabą. Ji iki šiol tebėra istorikų domėjimosi tema.

Ši žmogiškų santykių, kovos už meilę ir netekties drama spalvingais viražais skleidėsi ir tebesiskleidžia literatūroje, dailėje, šokyje, teatre. Šiandien senosios muzikos ir šokio ansamblis „Banchetto musicale" ją interpretuoja savaip. Šį kartą scenoje nebuvo konkrečių personažų. Atkurtose Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų erdvėse, kuriose atgyja Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės atminimas, prieš žiūrovų akis iškilo visiems žinomi garsiosios meilės istorijos epizodai... Jaunų žmonių pažintis Vilniuje, pasilinksminimo rūmuose sūkury. Slapti susitikimai galerijoje, kuri jungė renesansinę Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidenciją su Radvilų rūmais. Gražūs ir gilūs jausmai, nenuslopinti pavydo bei intrigų, lydėjusių slaptas jungtuves ir iškilmingą Barboros karūnavimą...

„Fortūnos rato" tema rutuliojama atliekant XVI šimtmečio itališkus dvaro šokius. Juos pastatė pirmoji „Banchetto musicale" choreografė, autoritetinga Renesanso epochos šokių žinovė Barbara Sparti iš Romos, prieš metus vėl atvykusi į Vilnių. Kai kurių šokių aprašymus ji neseniai surado Italijos archyvuose ir pastatė pirmą kartą prisidėdama prie šios programos įgyvendinimo.

Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės jausmų dramą taip pat atskleidė ir aktorės Birutės Mar sukurti žodžiai, skaitomi Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus, Vlado Braziūno, „Giesmių giesmės" posmai, cituojamos istorikės Anelės Butkuvienės mintys. Meilės ir ilgesio jausmai liejoai soprano Ievos Gaidamavičiūtės ir boso Artūro Miknaičio atliekamomis itališkomis frotolomis, spalvingomis „rūmų kapelos" melodijomis.

2015-01-29 Žiūrėjome dokumentinio filmo „Napaleonas Kitkauskas. Kertiniai akmenys“ premjerą  Valdovų rūmuose. Pilna pilnutėlė renesansinė salė. Filmo premjeroje dalyvavo:

dr. Napaleonas Kitkauskas
Edita Mildažytė – filmo režisierė
dr. Vydas Dolinskas – Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius

Pažiūrėti filmą

  • Peržiūros: 248

teises

kitas

ornamentas2

ornamentas